Как да изберем правилния акумулатор за колата


21 Dec 2021

Автомобилният акумулатор е неразделна част от всяко моторно превозно средство. Разнообразието от видове на пазара днес е толкова голямо, че понякога младите водачи са доста объркани относно правилния избор на подходяща батерия за своя автомобил.

Как да разберете, че акумулаторът е за смяна

Според онлайн магазин Maxcar.bg, съвременните батерии за коли, при правилна употреба, могат да издържат до 7-10 години. За необходимостта от смяна на акумулатора е възможно да научите при запалване на двигателя в студено време. Ако след студена нощ стартерът на колата не иска да завърти или това се случва много бавно, то вероятно проблемът е в батерията. Такъв може да възникне също така при продължително неизползване на автомобила и при липса на стартиране на двигателя.

Акумулатори

Какви видове се предлагат на отрасловия пазар

От гледна точка на конструктивните особености днес съществуват оловно-киселинни, литиево-йонни и алкални. Най-често предпочитани са вторите поради тяхната непретенциозност към обслужването и поради дълготрайността им. Откъм технология на изпълнение те са калциеви, хибридни, гелови, AGM. При пълния разряд на първите, той не може да се възстанови повече. Вторите са предназначени за градско шофиране и са по-малко чувствителни към дълбоко разреждане. Електролитът на геловите варианти е смес от дестилирана вода и сярна киселина.

AGM акумулаторите не са с течен електролит и тяхната конструкция предполага работа във всяко позициониране на батерията.

За какво да внимавате при избора

Когато се налага избор на батерия за кола е препоръчително да се използва специализиран онлайн магазин, с богато зареден каталог от нови и качествени батерии на различни популярни и доказани в бранша марки и производители, както и разнообразен ценови диапазон – от евтини до по-скъпи. Ако сайтът не осигурява гаранция на покупката, трябва да потърсите друг търговец.

Кои са останалите важни особености

поляритет – това е разположението на клемите + и -. Заставайки пред акумулатора, с етикета му към вас, в единия случай + е отдясно, а в другия – отляво. За полярността погледнете препоръките на производителя;

капацитет – това е показател, информиращ потребителя колко време акумулаторът, при минимално натоварване, може да отдава заряд с едно пълно зареждане. Той се измерва в амперчасове и колкото по-голям е, толкова по-висока ще е не само цената, но и размерът. Редно е да проверите какви са препоръчителните размери за вашата кола.

Лукс от Китай!