О, да! Тази 1995 Alfa Romeo 155 V6 TI ‘Jägermeister’ се продава!

  • Мощна галерия с 55 снимки. Мощна галерия с 55 снимки.

21 Dec 2021

На Коледа се случват чудеса, поднасят се изненади, повечето пъти приятни, когато сте ги планирали добре. Така, че времето е удачно да изненадате приятелите си, като им кажете „Взех си Алфа на старо, на почти 27 години е, но не е много карана“. Да ви се посмеят, а след това да ги заведете в гаража - добре е да имате, ако ще я взимате – и да им покажете тази Alfa Romeo 155 V6 TI "Jägermeister“. След което да ги почерпите по един „Йегер“, останалите, които не са припаднали.

Колата е мега яка. Проектирана е от Alfa Corse и е доставена на базираният в Милано отбор Euroteam ‘Jägermeister’, малко преди сезон 1995 на DTM/ITC. Номерът на шасито е 005, а пилот е Михаел Бартелс, идващ от Lotus F1.

Сезон, който започва обещаващо с 6-о място в третия кръг от DTM на „АФУС“ и с полпозиция във встъпителното ITC състезание в Хелзинки. Най-силният момент за колата и отбора през годината е е уикенда в Дипхолц, когато Бартелс печели и двете DTM надпревари. Въпреки това немският пилот завършва годината на 10-о място в генералното класиране, но със значително повече точки от пилотите на Alfa Corse, също F1 кадри, Алесандро Нанини и Джанкарло Фисикела.

През 1996 нещата не се развиват особено добре за тима. Колата вече е на J.A.S. Motorsport, а Бартелс остава неин пилот. В Хелзинки записва 4-то място, а Дипхолц и Силвърстоун финишира на 8-ма позиция. Резултатът е 21-во място в края на сезона в новосформираното общо класиране DTM/ITC.

Следва пенсиониране на шаси 005, което е купено от Alpi Racing през 2003-та, а през 2011-та попада в колекцията на Пиерджорджо Фурлането. Шест години по-късно колата отново е продадена на актуалния и собственик, които тогава я поверява на Lindlmaier Motortechnik и Scuderia GT, за детайлна реставрация. Изхарчената за целта сума е не по-малко от 170 000 евро.

Оттогава това великолепно парче от състезателната история на Alfa не е карано на писта. Даже никъде, като единствено е качвано на динамоментър след основния ремонт на мотора и и скоростната кутия. И може да бъде ваше, ако дадете…, все още не ясно точно колко. Автомобилът ще бъде продаден на търг на RM Sotheby’s в Париж на 2 февруари, така че ако ви останат пари след празниците, може да се поинтересувате повече.

Първородната Godzilla!