Сателитна снимка на Google Maps улавя B-2 Spirit в полет

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

29 Dec 2021

Бомбардировачът стелт Northrop Grumman B-2 Spirit е доста рядка гледка – САЩ са произвели точно 21 броя, като 20 от тях още са на въоръжение (един се разби през 2008 г.). Всички B-2 Spirit са базирани във военновъздушната база Уайтман в Мисури, като самолетът рядко участва във въздушни демонстрации.

С оглед на казаното дотук, едва ли бихте очаквали, че може да видите такъв самолет в полет, случайно засечен от сателитите на Google Maps. Сателитната снимка (вижте я тук!), на която тежкият стратегически стелт бомбардировач присъства, е направена източно от Канзас Сити, в близост до въпросната база Уайтман. Между другото, ако хвърлите едно око на сателитните изображения и на самата база, там също се вижда B-2, но кацнал.

Размазаното изображение на летящия самолет се дължи на начина, по който сателитните снимки на Google комбинират червените, зелени и сини канали, преди да ги обединят в една снимка, съобщава PetaPixel, изданието, което публикува любопитната находка.

B-2 Spirit струва около 737 млн. долара за брой (цена от 1994 г.), като с включването на целия процес на разработка, оборудване и поддръжка, тази стойност скача до 2,2 млрд. долара за брой. Първоначално се е предвиждало да се произведат над 100 самолета, но след разпада на СССР политическата картина се променя и САЩ решават, че нямат нужда от толкова много. Особената му форма и специалните материали, от които е направен, го правят трудно откриваем от вражески системи. Двамата души екипаж са снабдени с легло, тъй като B-2 е способен на доста дълги полети (11 000 км без презареждане). За някои мисии до Ирак са използвани самолети, базирани в Мисури, което довело до полети с продължителност 30 часа, а в един от случаите – дори 50 часа.

B-2 Spirit е с дължина 21 метра и разпереност на крилете от 52,4 метра. Максималното летателно тегло е 171 тона, таванът на полета достига 15 000 метра, а максималната скорост е 1010 км/ч.

 

Първородната Godzilla!