Това е 1988 Cizeta-Moroder V16T от „Бащата на диското“. Колата се продава

  • Галерия с 41 снимки. Галерия с 41 снимки.

30 Dec 2021

Чували ли сте за Cizeta Automobili? Може и да не сте, защото марката има едва 12 произведени автомобила, включително и този, главният герой в настоящата статия, който е първият прототип. Прилича ви на Lamborghini? Съвпаденията не са случайни.

Клаудио Замполи, инженер на в Lamborgini, се мести от Италия в Лос Анджелис, където започва доста успешен бизнес по поддръжка на екзотични автомобили. Истинската мечта на Замполи обаче е да създаде своя собствена суперкола. И го прави с подкрепата на не кой да е, а на легендарния композитор и музикален продуцент Джорджо Мородер.

Същият, който е „виновен“ за култовото парче ‘Danger Zone’ на Кени Логинс с което се открива филма TopGun, както и песента ‘Take My Breath Away’ на Berlin от същата лента. А „Бащата на диското“ идва от факта, че за мнозина именно Мородер е отговорен за създаването и популяризирането на диско и електронната музика. Та, оттам и втората част от името на първия прототип Cizeta-Moroder V16T, като първата пък идва от инициалите на Клаудио Замполи C и Z. Визията? Изваяна от друго име-икона в своя бранш – Марчело Гандини.

Фамилията на композитора обаче в последствие отпада при първия сериен вариант, заради забавяне на производството и разваляне на отношенията межди него и Замполи. Преди това обаче, на 5 декември 1988-ма, това шаси №001 е показано на специално събитие в Ел Ей, водено от Джей Лено и под звуците на парче наречено ‘A Car Is Born’, написано от Мородер за целта.

Въпросният бял прототип се различава осезаемо от серийните екземпляри без името на композитора в тях. Моторът е базиран на V8 агрегата на Lambo Urraco, обемът му е 6 литра, а показателите респектиращи за времето си. Мощност от 540 к.с. при 8000 об/мин и максимален въртящ момент от 542 Нм, с които автомобилът ускорява от 0-100 км/ч за 4 секунди и вдига 328 км/ч.

И сега може да си я купите, ако участвате и спечелите наддаването за нея в търга на RM Sotheby’s в Аризона на 27 януари.

Първородната Godzilla!