Tesla привиква в сервизите близо 500 000 коли


31 Dec 2021

Tesla обяви най-голямата сервизна акция в историята си, като привиква в сервизите 475 хиляди автомобила. Засегнати са Model 3 и Model S, като става въпрос за два независими един от друг проблема. Първата акция е за лостчето за заключване на предния капак на Model S (засегнати екземпляри от 2014 до 2021 г.), като проблемът би могъл да доведе до отваряне на капака по време на движение. Засегнати са 119 000 екземпляра.

 

Втората акция е за 356 309 броя Model 3, произведени между 2017 и 2020 г. Там проблемът е по-малък: кабелите, които стигат до задната камера, биха могли да се повредят при отварянето на задния капак. Това може да доведе до спиране на работа на камерата. В сервизите кабелите ще бъдат заменени и ще се поставя протектор.

Както и преди сме казвали, фактът, че някой производител организира сервизна акция, не е нещо фатално, нито уникално. В случая единственото любопитно е, че са засегнати голям брой автомобили – приблизително същото число, каквото Tesla е произвела през 2020 г. Вероятно акцията ще се отрази в значително натоварване на сервизите през следващите месеци, като ще има и финансово изражение, след като веднага след обявяването й, компанията загуби 1,2% от стойността на акциите си.

 

Първородната Godzilla!