Щурмови самолет кацна на магистрала, след което излетя (Видео)


03 Jan 2022

Честно казано сме закъснели има няма няколко месеца с тази, да речем, новина. Но все пак не всеки ден се вижда подобно нещо, така че решихме да го споделим с вас. Двата видеоклипа по-долу са заснети през август в Мичиган, САЩ. И на тях се вижда как американски щурмови самолет A-10 Thunderbolt каца на магистрала. И след малък престой излита от шосето.

Без излишно драматизиране по темата, в случая става въпрос за учението „Северен удар“ на щатските ВВС, в което се тренира именно приземяване върху обществен път, обслужване на самолета и излитане.

За целта военните отцепват участък, за да осигурят пълна безопасност за пилота, машината и цивилните.

Първото видео е заснето от кабината на щурмови реактивен самолет A-10 Thunderbolt, пилотиран от Алекс Милър. Този модел самолет е в експлоатация вече близо половин век, но продължава да бъде използван за защита на сухопътните части, можейки да поразява танкове, бронирани машини и всичко на земята.

Противотанковата картечница на носа е толкова голяма, че самолетът (по-точно фюзелажът) е проектиран по нея, а не обратното. Затова и предният колесник е изместен встрани, за да има място за седемцевното хидравлично оръдие. При продължителна стрелба с 30-милиметровото оръжие скоростта рязко намалява от отката и има опасност самолетът да изгуби летателна способност, тъй като неговата максимална скорост е много ниска – 670 км/ч.

Едноместният A-10 Thunderbolt е с два турбо реактивни двигателя, брониран с 540 кг титан корпус, голям ареснал от оръжия, включващи лазерно насочвани бомби, касетъчни бомби, ракети земя-въздух и въздух-въздух, и може да лети на много ниска оперативна височина.

Първородната Godzilla!