Зара е на 19 години и лети към България за световен рекорд със самолет

  • Галерия от 8 снимки със Зара Ръдърфорд Галерия от 8 снимки със Зара Ръдърфорд

08 Jan 2022

Момичето в тази история е Зара Ръдърфорд. Тя е само на 19 години, но й предстои да запише името си в световната история.

В момента Зара е към края на своето околосветско пътешествие с малък самолет. Целта й да подобри рекорда от 2017 г. на 30-годишната тогава Шиста Вайц, която извършва успешен солов полет около планетата. И така Зара да се превърне в най-младия летец от нежния пол, обиколил Земята със самолет.

Основен спонсор на Зара е българската IT компания ICDSoft, чието лого, а също и българско знаме, се виждат на фюзелажа на словашкия Shark UL. Другият спонсор на експедицията е компанията Virgin на Ричард Брансън.

Shark UL е от категория микролайт самолети. Двигателят разполага със 100 к.с., може да излита с тегло до 600 кг и да лети с максимална скорост от 300 км/ч. Той е двуместен, но втората седалка в този случай се ползва само за багаж, тъй като условието рекордът да бъде признат е Зара да лети без пътници в кабината.

В момента 19-годишната Зара, която е от британско-белгийски произход, е в Саудитска Арабия. От там трябва да прелети до Александрия в Египет, след което следва етап през Гърция към България. А от нашата родина ще  продължи към Словакия. Тя е изминала по-голямата част от дългото 51 хил. км трасе. Пътешествието започва на 18 август 2021 г. от Белгия и трябва да приключи на същото място този месец.

Най-тежките участъци до момента са прелитането през Сибир и 8-часов полет между Мумбай и Дубай.

Чаровната Зара Ръдърфорд по план трябва да кацне на летище София тази неделя, но вероятно ще се забави заради лошите метеорологични условия.

Първородната Godzilla!