Обмислят авиолиния София - Скопие. Срещите с Румъния за новите мостове над Дунав ще са през юни


13 Jan 2022

Министърът на транспорта Николай Събев заяви пред bTV, че транспортните приоритети пред новото правителство са няколко. Те включват довършването на българската част от транспортен коридор №8 (Варна - Бургас - София - Скопие - Дуръс), обновяването на терминал 1 на летище София, съществено подобрение на услугите на БДЖ, изграждане на вече заявените мостове над Дунав и тунели под Стара планина, както и премахването на новите екологични стикери.

Запитан за повече подробности по всеки от въпросите, министър Николай Събев даде прекалено малко подробности.

 

Коридор №8

Това е връзката между Черно и Адриатическо море. В България коридорът започва от Варна, минава през Бургас и по цялата дължина на страната продължава през София, за да премине през Скопие и да завърши на Адриатическо море в албанския град Дуръс. По този начин свързва две от големите пристанища на Черно и Адриатическо море. Основната част, върху която трябва да се работи у нас, е магистралната връзка между Варна и Бургас – магистрала “Черно море”, както и евентуално ЖП обезпечаване на трасето.

Полети от София до Скопие

Министърът даде да се разбере, че се обсъжда директна въздушна линия между София и Скопие. Двата града са на едва 170 км по права линия, но планинският терен удължава това разстояние до 240 км по пътната мрежа, които се взимат за над три часа поради липсата на магистрали в голяма част от маршрута. Липсата на ЖП връзка превръща евентуалните полети в интересна възможност.

Летище София и БДЖ

Министърът очаква от концесионера на летище София сериозно обновяване на терминал 1, макар и в тази връзка да липсва конкретна информация. Другата важна тема е обновяването на БДЖ. Междувременно от вчера БДЖ има нов шеф – проф. Йордан Мирчев, който вече е бил начело на железниците преди 20 години.

Новите мостове на Дунав

По темата за новите мостове на Дунав, за която вече писахме, министър Събев съобщи, че е предвидена среща с румънския му колега. Тя ще се състои на 21 юни и на нея трябва да се обсъдят местата, на които да бъдат изградени новите мостове над реката.

Еко стикерите

Макар категорично да заявява, че е привърженик на изцяло електронните услуги, министър Събев не даде конкретен срок, в който новите екологични стикери ще отпаднат. Според него това е наложително, но инвестициите, направени от пунктовете за ГТП в този случай ще бъдат излишни, а министерството не цели това, заяви министърът.

Първородната Godzilla!