Линейка за екстремен студ, работеща на - 50 градуса


14 Jan 2022

Може би ще останете изненадани от факта, че Уляновския автомобилен завод има официален профил в Instagram. При това УАЗ са следвани от над 126 хил. души. Една от последните публикации в социалната медия е историческа снимка с първата линейка на руската марка, спряна под перките на транспортен хеликоптер Ми-4.

Това е модифицирана версия УАЗ-452АС, която е произведена само година след старта на производство на проходимия микробус. По-голямата част от първата партида от 35 медицински „Буханки“ са изпратени в Далечния Север на Русия в средата на 60-те.

Такива линейки са експлоатирани при изключително ниски температури. Експериментална линейка е тествана месец и половина в Якутия. И по-конкретно на най-студеното място на света – селцето Оймякон. В този район температурите падат до минус 50 градуса. За да оцелее медицинския екип в тези сурови условия и да бъде в помощ на нуждаещите се, линейките са със специална топлоизолация. В пътническото отделение температурата може да бъде загрята до плюс 30 градуса.

УАЗ-452АС се отличава още с двоен стъклопакет, допълнителни отоплители и автономна печка.

От УАЗ разказват история, в която при тест на линейката в една зимна вечер, шофьорът Юрий Рукин транспортира родилка от далечно село. Но преди да достигне болница, по път се ражда момиче. То е кръстено Уляна в чест на родината на УАЗ, намираща се в град Уляновск на р. Волга.

И днес в студените части на Русия и Азия се ползват линейки на УАЗ, подготвени за най-свирепи условия.

Много практичен и интересен!