Tesla едва не уби пешеходец. Но кой е виновен? (Видео)


18 Jan 2022

Видеото по-долу е заснето на 14 януари от охранителна камера на сграда в Бруклин, Ню Йорк. В него се вижда как Tesla Model 3 за малко не убива пешеходец, който определено живее втори живот.

Но какво всъщност се случва в тази привличаща вниманието катастрофа. Привличаща, защото в САЩ има издадена заповед от миналото лято, която изисква от автомобилните производители да докладват за катастрофи, включващи „превозни средства с усъвършенствани асистиращи системи от Ниво 2 и автоматизирани системи за шофиране от Ниво 3-5“. NHTSA дават на автомобилните компании срок от 24 часа да направят това в случаите, когато при катастрофа има „нараняване, хоспитализация, смъртен случай, отваряне на въздушни възглавници, необходимост от пътна помощ или пострадал пешеходец или колоездач“.

Този случай е именно такъв. Но по-детайлно гледане на видеозаписа дава ясна представа за причината за инцидента. И тя е високата скорост, с която шофьорът кара въпросната Tesla Model 3.

Кадрите показват как 62-годишният шофьор на Tesla се стряска от показващата се муцуна на Volvo XC90, завива рязко наляво, като губи контрол и се забива в ъгъла на близката сграда. За щастие минувачът, който по този момент се намира на тротоара, успява да се измъкне невредим. А този зад волана на белия Model 3 получава само леки наранявания и отведен в болница.

 

Първородната Godzilla!