Какво точно се случва с 5G мрежата и самолетите в Щатите?


20 Jan 2022

Използването на съчетанията 5G и “катастрофа” в едно изречение навява всякакви конспиративни теории и по тази причина може би сте подминали новините от Щатите от последните няколко дни. Какво обаче се случва там и толкова ли е плашещо?

Денят Х

19 януари 2022 беше денят, в който в Щатите пуснаха новата 5G мрежа. Преди това американски авиокомпании, сред които American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines, а също логистичните гиганти UPS и FedEx, предупредиха в свое писмо за възможна "катастрофална криза" в бранша. 

За какво става въпрос?

В Щатите, за разлика от Европа, новата 5G мрежа използва честоти в диапазона над 3,7 гигахерца (до 3,98 гигахерца). Проблемът е, че това се доближава опасно до честотите, които използват височинните радио уреди на гражданските самолети – между 4,2 и 4,4 гигахерца (вижте графиката на BBC). В резултат има реални опасения, че техническите системи на самолетите могат да бъдат смущавани от 5G антените, особено при кацане. В лошо време и ниска видимост показанията за височината могат да са ключови за успешно кацане. Няма конкретен списък със засегнати самолети, но световните медии съобщават, че много от големите авиокомпании трескаво сменят полети, които се изпълняват от Boeing 777 – един от най-популярните широкофюзелажни самолети за дълги полети от и до Щатите. United Airlines съобщи, че се опасява за сигурността на Boeing 737, 777 и 787.

Решението

Засега мобилните оператори се съгласиха активирането на 5G мрежата в зоните около големите летища да бъде забавено. Това обаче не е дългосрочно решение на проблема. Boeing и Airbus знаят за случващото се отдавна и изглежда подготвят съответните промени, но ще са необходими месеци, докато всички засегнати самолети получат необходимата техника, най-малкото защото никой засега не може категорично да отговори кои самолети са засегнати.

Отменени полети и проблеми

Въпреки решението на мобилните оператори AT&T и Verizon да отложат пускането на 5G антените в близост до летища, много полети бяха отменени от по-рано, тъй като авиокомпаниите имат нужда от доста по-дълъг срок за планиране.

Има ли опасност за Европа?

Не! Този проблем не съществува у нас или в останалите страни от Европа, защото 5G мрежите тук работят на честоти под 3,7 гигахерца, така че няма опасност от преплитане на сигнали и други проблеми с техниката на самолетите.

 

Първородната Godzilla!