Mazda 3 с 4-роторен двигател и 1200 коня, с която „Лудият Майк“ ще атакува „Пайкс Пийк“


23 Jan 2022

Да живее Феликс Ванкел! Или по-скоро неговият патент, тъй като гениалният инженер не е сред нас от 1988-ма. За съжаление и роторният двигател вече не присъства серийно в автомобил, откакто Mazda спряха страхотната, но не особено надеждна (откъм двигател…) RX-8 през 2012. Скоро се появиха слухове, че японците работят по неговото възраждане, но най-вероятно в ролята му на генератор захранващ електрическо задвижване. Да видим.

Със сигурност обаче ще видим ванкелов аргегат в кола на марката, в лудия проект на… Лудия Майк, с който новозеландският състезател Майкъл Уидет ще атакува „Надпреварата към облаците“. Това ще се случи на 26 юни, за когато е насрочен стартът на 100-тното издание на PPIHC.

Колата? Засега е разпространено само една компютърна скица, Mazda 3 хечбек, на която виждаме големи спойлери, а вътре – предпазна клетка и четири състезателни седалки. Знае се обаче, че под предния капак ще работи турбо ванкелов мотор с 4 ротора и максимална мощност от май-малко 1200 к.с.

Това няма да е първата роторна фурия на Майк. Запознатите с неговото „творчество“ познават "MADBUL" FD RX-7, мощната 800 к.с. RX-8 "BADBUL", както и "RADBUL" MX-5 Miata. Чакаме надпреварата към връх Пайк с нетърпение. И защото е в края на юни, когато ще бъде топло…

Първородната Godzilla!