2022 ще е последната година, в която ще можете да закупите изцяло бензинов автомобил от Lamborghini


24 Jan 2022

Вече знаем, че Lamborghini ще се сбогува с двигателите с вътрешно горене през втората половина на десетилетието. Според доклад на Automotive News, главният изпълнителен директор на Lamborghini Стефан Винкелман е цитиран да казва, че тази година клиентите имат последна възможност да закупят автомобил задвижван само с двигател с вътрешно горене.

Нека припомним, че Lamborghini направиха рекорд по продажби с 8405 доставени автомобила през 2021, като почти 60 процента от този брой принадлежат на Lamborghini Urus със 5021 бройки доставени по целия свят.

От марката са готови да покажат 4 нови автомобила, като вече се подготвят да електрифицират своята гама. Компанията не уточнява какво и кога ще разкрие. Заместникът на Aventador може да е някой от тези 4 модела, след Aventador Ultimae, който е последният чист V12 на марката.

По отношение на електрифицирането се твърди, че от Lamborghini са отделили 1,5 милиарда евро (1,7 милиарда долара) за прехода към plug-in хибриди. Първите модели на Lamborghini с plug-in ще пристигнат през 2023 г., докато първото чисто електрическо Lamborghini ще бъде видяно на бял свят през 2025.

Бъдещето за италианския автомобилен производител изглежда електрическо със силна подкрепа от VW Group. Винкелман казва, че все още работят по окончателния дизайн на Lamborghini EV, като се обмисля и модел с четири врати, който да е подходящ за ежедневна употреба.

Първородната Godzilla!