Шофьори край Истанбул и Атина прекараха между 17 и 20 часа в колите си в снежен капан

  • Галерия с няколко снимки от Истанбул и Атина Галерия с няколко снимки от Истанбул и Атина

25 Jan 2022

У нас днес е най-студеният ден от началото на зимата и случаите на “умрели” акумулатори и хора с пухенки в колите зачестиха. Но зимата тази седмица е истинска не само в България, а навсякъде из Балканите.

Положението е особено тежко в Гърция, където заради силен снеговалеж вторник беше обявен за неработен ден в област Атика – просто нямаше как да се стигне до работа, особено с летните гуми, които южните ни съседи обичайно използват целогодишно. Нетипично силни снеговалежи затвориха много пътища и в Турция, докато в Черна гора беше регистрирана най-ниската температура от всички страни в района: -33,2 градуса по Целзий.

 

Гърция

Правителството обяви вторник за почивен ден в област Атика, където попада столицата Атина. Причината е бурята Елпида, която остави блокирани хиляди шофьори в Атина и околностите, като някои прекараха близо 20 часа в колите си без възможност да се измъкнат от преспите. В засегнатите райони работеха само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите.

 

Турция

Летището на Истанбул затвори заради тежък снеговалеж с покривка от 85 см, като Turkish Airlines обявиха 24-часово прекъсване на полетите до най-големия град в страната. След общи усилия на цялата налична техника летищните власти обявиха, че отварят една писта, на която да се позволи да кацнат само полетите от най-далечните дестинации – САЩ, Канада и Мексико.

По пътищата в района на Истанбул са закъсали не по-малко от 5000 коли, като някои от шофьорите са прекарали в колите си 17 часа. В първите часове на днешния ден (25 януари) движението на частни автомобили беше забранено в целия Истанбул, за да може да се осигури адекватно снегопочистване.

Снегът е достигнал дори Анталия, където не е имало бяла пелена от 90-те години.

Черна гора и Румъния

Най-ниската температура от всички страни в района днес е измерена в Черна гора: -33,2 градуса. В Румъния също бяха измерени доста ниски температури от -24,8 градуса, но липсата на голяма снежна покривка позволява спокойното движение в страната.

България

У нас най-ниската температура днес е отчетена в Севлиево: -23 градуса. Метеоролозите успокояват, че до края на седмицата времето ще се стопля и дневните температури ще се качат над нулата.

Въпреки това силно препоръчваме да пътувате с пълен резервоар/батерия, в случай че попаднете в снежен капан и се наложи да прекарате часове в колата си при отрицателни температури.

 

Първородната Godzilla!