Плащаш за паяк или скоба, но общината е на загуба за милиони


26 Jan 2022

Преди четири месеца писахме, че от Центърът за градска мобилност са на загуба от евтините глоби за паяк и скоба в т.нар. Синя и Зелена зони. Тогава излезе официална информация, че реалната стойност за преместването на автомобил с паяк възлиза на 105 лв., а нарушителите плащат само 60 лв. По същия начин за премахването на скоба се заплаща глоба от 30 лв, а услугата излиза на ЦГМ към 50 лв. И от тази разлика се трупат загуби за милиони.

Сега, темата отново е на дневен ред, след като изпълнителният директор на общинската фирма ЦГМ Димитър Дилчев е изпратил писмо до Столичния общински съвет. В него той пише, че преместването на спряло в нарушение МПС излиза над 126 лв. с ДДС, което е почти двойно спрямо настоящата цена от 60 лв.

През миналата 2021 г. от Центъра за градска мобилност са вдигнали с паяк около 40 000 автомобила в София. Това е довело до разходи за общината за близо 5 млн. лв.

В новото писмо на директора на ЦГМ се споменава и разликата в настоящата глоба за поставена скоба и реалната цена. Димитър Дилчев информира, че себестойността по поставянето и премахването на скоба е около 43 лв. (преди 4 месеца бе 50 лв.), а нарушителите заплащат 30 лв. Тази разлика в цената е натрупала на Столична община загуби от 5 млн. лв. за 2021 г. при положение, че са санкционирани около 160 000 автомобила.

Гореспоменатите глоби не са променяни вече десет години. Засега обаче не се знае дали ще бъдат увеличени и ако да, кога ще се случи това.

Лукс от Китай!