През вечер крадат кола в този квартал на София

  • Снимките са илюстративни Снимките са илюстративни

01 Feb 2022

Само за един месец от столичния квартал „Горна баня“ са откраднати близо 15 автомобила. Една от колите е купена нова в началото на януари от шоурум на Hyundai в София. Нейните собственици обаче я ползва само три седмици, защото в предпоследния ден от месеца новото Santa Fe е задигнато.

За миналата 2021 г. в столицата са откраднати около 640 автомобила, а броят за цяла България е над 1500 коли. Като цяло полицията отчита спад на кражбите, но ръст на тези на премиум и нови автомобили. Едва около 15% от тези автомобили са открити и върнати на техните собственици.

От МВР съобщават, че крадците действат предимно през нощта и им трябва около минута, понякога и по-малко, за да откраднат набелязан автомобил. Зимата е и сезонът с най-много кражби, тъй като много шофьори остават колите си със запален двигател, докато ги почистват от сняг, а също и докато слизат набързо от колата си без да гасят мотора.

През лятото автокрадците са по-активни по морските курорти, а в студените месеци се концентрират в големите градове, сочи статистиката на МВР.

Най-нелепото по темата е, че от полицията признават, че разполагат с достатъчно информация относно лицата и групите, извършващи кражби на МПС, но залавянето им на местопрестъплението и доказването на вина, било „труден процес“.

Първородната Godzilla!