Game over за 40 току-що изстреляни сателита на SpaceX


09 Feb 2022

Кофти дни за компанията на Илон Мъск SpaceX, която информира, че около 40 нови сателита са повредени от магнитна буря и ще изгорят в атмосферата.

На 3 февруари 2022 г. ракетата Falcon 9 изстреля 49 интернет сателита Starlink в орбита от космическия център на НАСА „Кенеди“ в Кейп Канаверал, Флорида. Но силна геомагнитна буря ги засегна само ден след изстрелването миналата седмица. И така SpaceX ще загуби около 40 от новите си спътници.

Космическата компания на Илон Мъск излезе с официална информация, че зазради геомагнитната буря до 40 сателита не могат да се издигнат на безопасна височина в орбитата и ще навлязат или вече са навлезли в земната атмосфера.

Такива бури възникват от интензивен слънчев вятър близо до Земята, който е регистриран на 30 януари. Той може да затопли горния слой на атмосферата и да увеличи нейната плътност достатъчно високо над планетата, засягайки съпротивлението на спътниците, летящи в ниска орбита като новия Starlink на SpaceX.

Изстреляните 49 сателита първоначално бяха разположени на 210 км над Земята. Това е умишлен ход, с идеята, че ако бъдат повредени, да бъдат бързо изгорени в атмосферета като космически отпадъци. Което всъщност и се случва.

Така няма да останат никакви орбитални отломки и никакви части няма да паднат на Земята.

Новите 49 сателита трябваше да се присъединят към флота от 1800 други спътника Starlink, които в момента са в орбита. SpaceX изстрелва спътници от 2019 г., като понякога праща в Космоса по 60 броя наведнъж. Целта на компанията е един ден над нас да им 42 000 спътника.

Този огромен брой сателити цели да осигури високоскоростен интернет навсякъде по Земята, особено в отдалечени райони.

Астрономите критикуват програмата на Мъск, тъй като големият брой спътници въздейства върху техните астрономически наблюдения. Сателитите пресичат нощното небе и оставят ивици в изгледите на телескопите. От SpaceX работят по ограничавене видимостта на техните апарати Starlink.

Първородната Godzilla!