Хеликоптер Black Hawk полетя без пилот за пръв път (Видео)

  • Галерия от 3 снимки с безпилотния полет на UH-60 Black Hawk Галерия от 3 снимки с безпилотния полет на UH-60 Black Hawk

10 Feb 2022

Американската компания „Локхийд Мартин“ пусна видео в своя YouTube канал, в което може да видим исторически полет с UH-60 Black Hawk. Емблематичният хеликоптер, използван от американската армия от 1974 г. насам, направи успешен полет без пилот на борда.

Целта на проекта на Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната на САЩ (DARPA) и „Локхийд Мартин“ е автономните хеликоптери скоро да станат част от военния арсенал.

Безпилотният полет с Black Hawk е извършен на 5 февруари и както се вижда от кадрите няма никой на борда. Системата Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS) може да бъде внедрена и в други пилотирани  хеликоптери.

Системата може да се ползва и от пилотите на хеликоптери, летящи при ниска видимост или в случай на загуба на комуникации. Очаква се тази технология „да направи летенето по-интелигентно и по-безопасно“.

Миналата събота хеликоптер UH-60 Black Hawk, оборудван с такава система, излетя от авиобазата във Форт Кембъл, Кентъки. Половин час машината поддържа средна скорост и надморска височина, като успешно избягва симулирани препятствия. В реално време хеликоптерът препланира маршрута си и безпроблемно се приземи. Два дни по-късно е проведен втори безпилотен полет.

Технологията ALIAS трябва да даде големи предимства на американската армия. „Това включва способността да се управлява хеликоптер по всяко време на деня или нощта, със и без пилоти и при различни трудни условия, като влошена визуална среда“, каза Стюарт Йънг, програмен мениджър в DARPA.

Лукс от Китай!