Вече и ватманите ще имат хедъп дисплеи!


10 Feb 2022

Continental разработва първия в света хедъп дисплей за трамваи. Германският гигант е един от лидерите в разработката и производство на хедъп дисплеи за леки автомобили и камиони, но за първи път работи по такъв за релсово превозно средство. 

Хедъп дисплеят ще е от този тип, който познаваме като по-достъпен при автомобилите – с отделна прозрачна повърхност пред очите на водача, а не с директно прожектиране върху предното стъкло. Според Continental това ще направи технологията по-безопасна и удобна, като в същото време ще намали умората върху водачите на трамваи.

Какво ще виждат ватманите? Същото, което вие виждате на своя хедъп дисплей (може би навигационната система ще е излишна, разбира се). Функциите ще включват моментна скорост, средна скорост според зададения график, разстояние до следващата спирка, предупредителни сигнали за трафика около превозното средство, а също и данни от сензорите по вратите. Ще се използва диодна технология, която да направи дисплея ефективен дори при ярко слънце.

Continental в момента работи и по внедряването на други автомобилни технологии в релсовите превозни средства – например системи за автоматично спиране, а също за отчитане на умората на водача.

Първородната Godzilla!