Изтече видео с първата жена пилот на F-35 и катастрофата с него


15 Feb 2022

На 24 януари тази година при опит за кацане върху палубата на американски самолетоносач USS Carl Vinson се разби изтребител F-35C. Инцидентът се случи в Южнокитайско море, като при него бяха ранени шестима моряци и пилота, който катапултира след падането на самолета във водата.

Изтече запис от камерите на борда на самолетоносача, в който се вижда катастрофата със струващия 100 млн. долара изтребител пето поколение. Кадрите идват и с новината, че бойната птица е управлявана от първата жена пилот на F-35, като това е бил и нейният първи полет с версията C, проектирана за излитане и кацане от самолетоносач.

Американски източници съобщават, че жената пилот е преминала пълен курс на обучение и успешно е завършила програмата за излитане и кацане върху палубата на самолетоносач. Но полетът от 24 януари е бил първият за нея, излитайки от реален вонен кораб.

В кадрите с катастрофата се чуват опитите на екипажа да даде инструкции, вероятно виждайки, че маневрата на изтребителя за кацане не е точна. В крайна сметка той се удря в пистата, завърта се няколко пъти и пада във водата. Жената пилот катапултира и се приводнява с парашут, след което е извадена.

Днес има няколко жени пилоти, които летят с F-35, като някои от тях дори са част от военноморските сили, пилотирайки същия F-35C, като катастрофиралия в края на януари.

Лукс от Китай!