Нова схема на ало измамници с авто-мото обяви!


19 Feb 2022

Ало измамниците в България вместо да бъдат преследвани с цялата сила на закона и да пълнят затворите, продължават да развиват своята престъпна дейсност почти необезпокоявано. Полицията официално нарича един малък град у нас тяхна столица, което е абсурдно. Жертва на тези криминални субекти предимно са възрастни хора, но една нова схема на ало измамниците може да ужили и по-младите.

Ето как сами може да паднем в капана на новия вид ало измами с авто-мото обяви в интернет.

Ще дадем пример с една конкретна обява за продажба на ендуро мотор Yamaha XT 660 R в един от големите сайтове (снимката е илюстративна). Такава машина може да бъде намерена за около 5500 лв., а цената на някои екземпляри достига и до 8000 лв.

Измамниците намират реални снимки, на които не се вижда регистрационния номер, но си личи че са напрвени в България. Моторът е в напълно оригинално състояние, документално изряден и технически изправен. Слагат грамотно написано описание, че собственикът има още няколко различни мотоциклета от различни категории, например пистов и кросов, като ендуро моторът не се кара. И му слагат доста примамлива цена от 3500 лв.

Локацията на обявата не е София, а някой по-далечен град от столицата, в конкретния случай във Варна. Така се избягват опити за бърза среща и желаещия да купи мотора трябва да планира пътуване, време при нотариус и транспортиране.

Когато желаещият да закупи мотора позвъни на посочения телефон му се съобщава, че има много други, които искат да го купят и едва ли не е закъснял. Собственикът обяснява без да бъде питан, че е наясно, че цената е по-ниска от тази на другите в нета, но иска по-бързо да го продаде и не му се чака с месеци. Той предлага да запази мотора срещу превеждане на капаро чрез куриерска фирма, която услуга става за минути.

По този начин ало измамниците могат само за един ден да съберат от десетина човека капаро на стойност между 3000 и 5000 лв. Данните, които дават за контакт са на някого от малцинствата, като въпросното лице просто трябва да отиде до офис на куриерската фирма и да получи парите, които се водят паричен превод. В това на практика няма нищо незаконно, така че дори да имате телефон, три имена и ЕГН на въпросния „собственик“, е почти невъзожно да си ги върнете, тъй като той е поставено лице, на което вие напълно доброволно сте превели някаква сума пари.

Когато позвъните на телефона на „собственика“ на мотора за уговорена от предния ден среща, номерът вече е изключен, а обявата с хубави снимки и примамлива цена вече я няма.

Тази схема работи не само с обяви за мотоциклети, а също и за търсени достъпни коли. Човек лесно може да повярва на хубавото описание, реалните снимки, доброто състояние на техниката, разказаната история по телефона и да поиска на всяка цена да купи въпросната машина, давайки предварително капаро.

Съветът ни е да не давате капаро, тъй като това не е гаранция, че ще си запазите правото да сте първи. Шансът да бъдете измамени е много голям.

Лукс от Китай!