Китай вече има 40 хил. км скоростни ЖП трасета

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

20 Feb 2022

В началото на тази година Китай официално откри ново високоскоростно трасе с дължина 267 км – между Ханджоу/Шаосин и Тайчжоу в източната част на страната. С откриването на новата линия Китай вече има 40 000 км високоскоростни ЖП трасета (повечето позволяващи скорости от 350 км/ч).

Освен впечатляващата скорост за строителство (от 2017 до 2022) линията е любопитна и с още нещо – това е първата частна китайска инвестиция във високоскоростна линия. Инвестицията е на стойност 45 млрд. юана (6,28 млрд. евро), като линията е един от осемте частни проекта, избрани, за да се демонстрира потенциала на частните инвестиции в ЖП мрежата на страната. 51% от средствата идват от инвестиционната компания Fosun Group, а останалите са финансиране от държавата, съобщава Railway Gazette.

Влаковете, както по повечето високоскоростни линии в Китай, ще се движат с максимална скорост от 350 км/ч, като пътуването между Ханджоу и Тайчжоу (267 км) ще отнема 63 минути. Линията ще се обслужва от Китайските железници, като първоначално се предвиждат 35 влака дневно.

Китай строи около 4000 км нови железопътни трасета годишно. За да добиете представа колко е това, то е добре да припомним, че цялата ЖП мрежа на България е с дължина 4000 км. Очевидно мащабите са различни, но Китай изпреварва и всяка друга страна в света по този показател. Страната има най-дългата високоскоростна ЖП мрежа в света. Тя вече изпълни плана за четири коридора в направление изток-запад и четири в направление север-юг. Сега целта е удвояването на коридорите до осем в направление, като се очаква до 2025 в страната да има 50 хил. високоскоростни линии от общо 170 хил. км железопътни трасета. Предстои също разширение на мрежата в западна посока. Западната половина от страната е напълно изолирана по отношение на влаковете стрели.

Следващата цел е през 2030 г. Китай да има 200 хил. железопътни линии, от които 70 хил. – високоскоростни. Това би означавало, че 98% от китайските градове с население над 500 хил. души (над 150 града) ще бъдат свързани с влаковете стрели. 

 

Лукс от Китай!