Red Bull Porsche във Формула 1 от 2026 г.?


20 Feb 2022

Porsche е във финалната фаза от преговорите по влизането във Формула 1 като доставчик на двигатели за Red Bull. Сделката, за която се говори от миналата година, ще бъде обявена през март, твърди Motorsport.com. Според изданието през последните месеци е имало множество срещи на най-високо ниво между представители на Porsche и Red Bull. Отборът на световния шампион Макс Верстапен остана без доставчик на двигател, след като Honda се отказа от шампионата. През периода 2022-2025 Red Bull все пак ще използва двигател на Honda, но той няма да е брандиран с логото на японците, а разработката занапред остава в ръцете на Red Bull.

Това постави Red Bull в положение спешно да търси партньор за двигателите, така че влизането на VW Group в спорта от 2026 изглежда доста вероятно.

През 2026 г. ще влязат в сила правилата за новото поколение двигатели. Формула 1 от години се опитва да привлече гиганта VW Group, като се очаква новото поколение двигатели да се захранва със синтетични горива, което представлява интерес за Porsche. Друга промяна ще бъде отпадането на хибридния модул MGU-H. Концепцията с V6 с работен обем от 1,6 литра ще бъде запазена.

През миналата година слуховете свързаха VW Group и с McLaren, като дори се говореше за закупуване на отбора. Въпреки че това бе отречено, McLaren (който в момента получава двигатели от Mercedes) призна, че има интерес към задвижващи системи от VW Group.

 

Първородната Godzilla!