RML Short Wheelbase съвременно ретро вдъхновение с V12, 485 к.с. и ръчни скорости

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

21 Feb 2022

Ако присвиете очи RML Short Wheelbase ще ви се види, като Ferrari 250 GTO и това не е случайно, а търсен ефект. Или по-скоро, дизайнерът на този автомобил е целял именно да интерпретира формите на легендарното италианско купе.

Но първо, каква е тази марка? RML Group e инженерна компания базирана във Великобритания, която се занимава с моторни спортове (BTCC и WTCC), както и с изработка на предсерийни прототипи за различни автомобилни марки.

В началото на 90-те RML Group произвеждат няколко реплики на Ford GT40, а името им наскоро се разчу покрай превръщането на Aston Martin Vulcan в легална за каране по пътищата кола. Основана през 1984, компанията има приличен опит в автомобилната сфера.

Най-новият проект на британците е това ретро-съвременно купе наречено RML Short Wheelbasе, което те самите определят, като ‘refreshing and ultra-exclusive alternative to the mainstream.’

Колата използва някои компоненти от Ferrari 550 Maranello, включително 5,5-литровия атмсоферен V12, предлагащ 485 к.с. при 7000 об/мин и 569 Нм при 5000 об/мин. Той е свързан с оригиналната 6-степенна механична кутия, като все още няма снимки на интериора, но вероятно лостът ще седи в отворени канали.

Екземплярът от галерията е първият завършен предсериен, чиято роля е да „изнесе на плещите си“ тестовата програма преди да бъдат започнати клиентските коли. Те ще бъдат едва 30, всяка със стартова цена от… 1,35 млн. паунда или малко под 3,2 млн. лв. Леле.

За подобна сума може да си купите Koenigsegg Regera. Или пък Porsche Carrera GТ и да ви остане около милион. Или пък огромна къща с гараж за 10 автомобила. С 10 автомобила в него. Но пък ще притежавате „освежаваща и ултра ексклузивна алтернатива на мейнстрийм автомобилите“.

Колко е бърза? Официалните данни вероятно ще дойдат след първите тестове на предсерийния екземпляр, но можем да се ориентираме по показателите на 550 Maranello. То прави 0-100 за 4,4 секунди и развива 320 км/ч.

Лукс от Китай!