Michelin пуска гуми без въздух през 2025 г.


21 Feb 2022

Michelin и GM са твърдо решени да предлагат гуми без въздух за следващото поколение Chevrolet Bolt. Уникалните Uptis (Unique Puncture-proof Tire System) вероятно ще бъдат опция за следващото поколение на електрическата кола, което се очаква след три години.

След това GM и Michelin смятат да предлагат гумите и за други модели на американския гигант.

Гумите Uptis бяха представени през 2019, като оттогава Michelin не спира тестовете. Използват се основно първото поколение Bolt и електрическото MINI. За разработката на новите гуми Michelin регистрира близо 50 патента. Основното им предимство е, че те не могат да се спукат, тъй като не са пълни с въздух. Това не означава, че са неразрушими, но се избягва опасността от рязка загуба на налягане в гумата, а оттам и загуба на контрол над колата.

Самите гуми ще бъдат доста скъпи (говори се за сума, сравнима с цената на четири конвенционални гуми), но това би могло да се компенсира с по-дълъг живот. На по-късен етап Michelin дори предвижда да можете сами вкъщи да си принтирате (с 3D принтер) протектор, който да може да се сменя в домашни условия. Но засега това звучи прекалено футуристично…

 

Първородната Godzilla!