Tesla вече произвежда Model Y в Берлин, но още няма право да ги продава


22 Feb 2022

Видео от дрон показва, че заводът на Tesla край Берлин вече работи и произвежда Model Y. Въпреки това Tesla все още очаква одобрение от регулаторните органи в Германия, за да започнат доставките до крайни клиенти.

 

“Гигазаводът” край Берлин е част от плана на Tesla за атака на европейския пазар. Tesla произвежда Model Y в Берлин още от края на 2021, но това бяха предсерийни автомобили, докато големият брой струпани кросоувъри подсказва, че вече е започнало серийното производство, макар досега да беше известно единствено разрешението на провинция Бранденбург за производството на 2000 каросерии

Заводът на Tesla не може да получи финално позволение за производство на автомобили заради проблеми, свързани с околната среда и по-конкретно с осигуряването на вода за завода. Районът в тази част на Бранденбург страда от недостиг на вода и темата е особено чувствителна за местните.

Tesla планира да използва 1,4 млн. кубични метра вода годишно – еквивалента на нуждите на град с население около 40 хил. души.

 

Лукс от Китай!