Българска компания строи завод за електрически камиончета в Пловдив


23 Feb 2022

Чували ли сте за камиончетата Sevic? А за Milara International? Sevic е компания за разработка на електрически камиончета, базирана в Бохум, Германия. А Milara е българският им партньор от Пловдив, специализиран в механичната изработка на детайли за полупроводниковата индустрия, инженерно проектиране и производството на компоненти за автомобилната индустрия. 

 

Какво точно се случва?

Двете компании планират производство на моделите на Sevic у нас, като първият етап от производствената линия вече е готов в Тракия Икономическа Зона в Пловдив. Там пилотно са произведени първите 500 екземпляра от модела Sevic v500e.

Какво представлява камиончето?

Sevic засега има само един модел – v500e. Това е малък изцяло електрически товарен автомобил с дължина едва 3,70 метра и широчина от 1,37 м. Дребосъкът тежи между 750 и 900 кг, в зависимост от модификацията, като има внушителна товароносимост, достигаща 675 кг. Задвижването се осъществява от малък електромотор с едва 20 к.с., позволяващи максимална скорост от 80 км/ч.

Плюсовете на този тип транспорт са в последната стъпка от доставките: разчита се на  маневреност в натоварения градски трафик и евтина поддръжка. Цената на базовата версия е около 40 хил. лв.

 

Модификациите

Предлагат се батерии с капацитет от 13 до 33 кВтч, като последната е достатъчна за пробег от 300 км, а базовата осигурява 120 км. Машинката не поддържа бързо зареждане, като стандартното зарядно е 3,3 кВт, но се предлага и опционално – 9 кВт, което би следвало да е достатъчно за зареждане на голямата батерия за около 4 часа.

Производство в България

Заводът в Тракия Икономическа Зона в Пловдив вече е произвел първите екземпляри. Те имат сертификация за износ в ЕС и Щатите. Българската компания Milara International предвижда допълнителна инвестиция от 20 млн. лева, с която капацитетът да достигне 1000 камиончета годишно. Според Milara близо 90% от компонентите в Sevic v500e са произведени у нас, като единствено батерията и някои от свързаните с нея системи се внасят. Milara има развоен център в София Тех Парк.

Първи поръчки

Макар по-голямата част от продукцията да е предвидена за износ в ЕС и Щатите, то производителят съобщава, че има голям интерес от български общини и фирми.

Лукс от Китай!