Най-големият самолет в света Ан-225 не е оцелял след атаката на летището до Киев (Допълнена)


25 Feb 2022

Обновена на 27 февруари: Световните агенции съобщават, че самолетът е унищожен...уви

От 5 февруари тази година най-големият самолет в света, а именно Антонов Ан-225 Мрия, се намира на летището на завод „Антонов“ в Гостомел, в покрайнините на Киев. Някои медии разпространиха информация, че гигантският товарен самолет е унищожен след атаката на руската армия, която нахлу в Украйна в ранните часове на 24 февруари.

Летището, на което се намира Ан-225 в момента, е стратегически важно, като преди часове бе потвърдено от двете воюващи страни, че руската армия е превзела пистата. Авиопроизводителят „Антонов“ съобщи, че служителите на летището са евакуирани, но въпросният самолет е останал на летището.

Информация, че Ан-225 е унищожен или сериозно повреден, е оправдана от неговия главен пилот Димитри Антонов, който сподели вчера вечерта, че самолетът е в безопасност. Поне при първата вълна от атаки Мрия е оцелял.

Предвид настоящата ситуация изглежда почти цинично да се акцентира върху съдбата на един самолет, който и да е той, когато загиват хора, а мнозина се страхуват за живота си, бягат или се крият в мазета и подземия. Въпреки това огромният Ан-225 е летящият символ на Украйна и за украинците той е много повече от „просто самолет“.

Антонов Ан-225 Мрия е в експлоатация от 1988 г., като той е единствен по рода си екземпляр. Името му Мрия на украински означава мечта. С максимална товароносимост от 275 тона той е най-тежкотоварният самолет в света. Разполага с шест турбореактивни двигателя, генериращи тяга от 1377 kN, което пък го прави и най-мощният самолет, летял някога над Земята.

Ан-225 е проектиран да транспортира върху фюзелажа си съветската совалка „Буран“, но поради финансови затруднения на летището в Гостомел, той е изоставен и остава на земята няколко години. През 2001 г. е реконструиран и излита отново, откогато е и на служба в „Авиолинии Антонов“. И доскоро се използваше от украинската компания за международни обемни товари.

Екипажтът на Ан-225 се състои от шест души, като на борда му могат да пътуват 70 пътници. Дълъг е 84 м, размахът на крилете му е 88,4 мм, висок е 18,1 м и празен тежи 175 тона. Максималната му скорост е 850 км/ч и с допълнителни резервоари може да прелети 15 400 км. Напълно натоварен лети на височина от 3500 м, а празен може да достигне таван от 11 000 м, като рекордът му е 12 430 м. Не са много пистите по света, на които най-големият самолет може да кацне върху своите 16 колесница.

Лукс от Китай!