Автомобилни компании спират доставки на коли за Русия, заводът на Renault в Москва спря


26 Feb 2022

Руският автомобилен пазар е сериозно засегнат след началото на военния конфликт в Украйна. Обезценяването на рублата идва паралелно със скок в цените на нови автомобили в страната.

В същото време много автомобилни компании спират доставките си за Русия, като това вече го направиха от Audi, VW, Skoda, Lamborghini. Към тях се присъединяват General Motors, Jaguar и Land Rover, които също преустановяват доставките за своите дилърства в Руската федерация.

От своя страна Renault взе решение да спре производството на автомобили в завода си в Москва, като официалната причина е прекъсване на веригата за доставки на части.

Кризата се отразява и на фабриките в Европа, като се появи информация, че два завода на Volkswagen в Германия трябва да спрат работа за няколко дни, тъй като има недостиг на компоненти, доставящи се от Украйна.

VW Group се надява военните действия между Русия и Украйна скоро да бъдат прекратени и дипломацията да се завърне на масата.

Днес е трети ден от началото на руската инвазия в Украйна, като в Русия отчитат ръст на цените на нови автомобили, достигащ за някои модели до близо 20%, включително и тези, които са руско производство. Възможните санкции срещу Руската федерация могат да доведат до напускането на редица международни автомобилни компании от страната, не само спиране на техните доставки.

Скокът на цените на произвежданите в Русия автомобили не може да бъде спрян, тъй като в тях има голямо количество вносни компоненти.

Засега пазарът на употребявани автомобили в Русия не отчита ръст на цените, като дилърите коментират, че има достатъчно автомобили в автокъщите. Това обаче скоро може да се промени на фона на обезценяването на рублата и новите санкции от страна на ЕС.

В сложната ситуация може да се очаква увеличен внос на нови автомобили в Русия от Китай и Корея.

Първородната Godzilla!