Tesla планира втори завод в Китай


28 Feb 2022

Вероятно си спомняте как само за година Tesla построи завод в Китай. Първите автомобили слязоха от поточната линия през декември 2019, точно 12 месеца след началото на строителството на съоръжението. Днес в Гига Шанхай се правят Model 3 и Model Y, като през 2021 в завода са произведени 484 хил. коли, повече от половината от всички произведени автомобили Tesla по света, които през 2021 са 936 хил. Нещо повече, през декември от завода в Шанхай са излезли 70 000 коли. Ако успява да прави по 70 хил. коли на месец, този завод би могъл да произвежда 850 хил. автомобила в година – нещо невиждано досега в света на електромобилите. Макар Tesla да изнася автомобили от Китай за Европа и за останалата част от света, то китайският пазар за електромобили също е много внушителен – през 2021 в страната са купени 3,3 млн. плъгин хибриди и електромобили.

 

С оглед на тези числа не е особено чудно, че се появиха слухове за втори завод на Tesla в Китай. Reuters цитира източници, според които вторият завод ще се намира отново в Шахай и в близост до първия. Засега не са известни повече подробности, но с два “гига” завода в Китай, Tesla със сигурност ще премине границата от милион произведени автомобила годишно в страната.

В същото време Tesla завърши завода си край Остин, Тексас, където планира да произвежда новия Cybertruck. Първият европейски “гигазавод” на компанията (край Берлин) пък трябва да започне да произвежда Model Y до броени седмици, стига да получи всички необходими местни разрешения.

 

Лукс от Китай!