Classic Recreations правят карбонова Shelby CSX Cobra за $1,2 милиона

  • Галерия с три снимки на карбоновото купе. Галерия с три снимки на карбоновото купе.

04 Mar 2022

Оригиналните Shelby Cobra вървят по над милион долара, а наскоро супер рядката CSX 3015, която е била лично притежание на Карол Шелби, бе продадена за… 5,5 млн. Така, че да карате истинска е доста скъпо удоволствие. И рисково. Затова може да спестите някой долар, като похарчите 1,2 милиона, еквивалент на 2,1 млн. лв., за реплика. Реплика, но каква!

Тя е дело на базираната в Оклахома фирма Classic Recreations, а официалното название на возилото е Shelby CSX Cobra. Интересното при него е, че купето е изработено изцяло от карбонов композит и тежи едва 40 кг. Въпросната черупка е кръстена “Diamond Edition“ заради 60-ата годишнина на Shelby America, като ателието обещава, че ще направи само 10 екземпляра.

Задвижването? Идва от Ford Performance, 5-литровия V8 Gen 3 Coyote с механичен компресор и мощност от 800 к.с., стоварващ тягата си на задните колела през Tremec T56 Magnum 6-степенна механична кутия. Супер.

Спирачки? Wilwood 6-бутални апарати отпред и 4-бутални отзад. Останалите технически подробности не са много – пише, че е с независимо задно окачване, ‘custom’ шаси и централна конзола и не много повече. Интересно е колко ще тежи целият завършен автомобил. Със сигурност по-малко от тази Cobra долу, чието купе е изработено от... бронз. Кликнете на нея за историята.

Първородната Godzilla!