Ще се превърне ли скоро безжичното зареждане в нещо нормално?


07 Mar 2022

Безжичното зареждане е една от любимите ни футуристични технологии, защото елиминира едно от най-досадните неща при електромобилите – занимаването с мръсни кабели. В същото време обаче това е технология, която от десетина години все е “почти готова” и все не стига до крайния потребител.

 

Volvo е поредният производител, който тества подобно зареждане. Това се случва в реални условия в Гьотеборг, където местната таксиметрова компания участва в експеримент за безконтактно зареждане на няколко модифицирани XC40 Recharge. Те са получили специални приемници, позволяващо безжично зареждане. Зарядните станции и приемниците са произведени от Momentum Dynamics, като станциите са вградени в уличната настилка. Те позволяват зареждане с над 40 кВт, достатъчно за нуждите на такситата, които се използват по около 12 часа на ден и имат чести периоди на изчакване на клиент. Изпитанията ще продължат една година, като се очаква за този период електрическите XC40 да минат около 100 хил. км. 

Изпитанията на новата технология са част от усилията на община Гьотеборг да премине към транспорт с нулеви вредни емисии до 2030 г.

Momentum Dynamics предлага оборудване за безжично зареждане за практически всички модели електромобили, като в Норвегия вече има паркоместа, които предлагат подобно зареждане. В едно видео на Бьорн Ниланд отпреди няколко месеца видяхме как I-Pace зарежда с над 50 кВт, което звучи доста обещаващо. При това загубите на енергия не са кой знае колко големи.

 

 

Лукс от Китай!