Това са новите F1 сейфти кар и медицински автомобил


08 Mar 2022

Остават броени дни до старта на новия сезон на Формула 1, като първият кръг ще бъде Гран при на Бахрейн (18-20 март). Десет дни преди началото на шампионата може да видим новите кола за сигурност и медицински автомобил.

Новият сейфти кар за 2022 г. е Mercedes-AMG GT Black Series, който е без външни сигнални светлини. Поради аеродинамични причини те са монтирани зад предното стъкло и под задното крило.

Таблото на автомобила за сигурност е оборудвано с два таблета за наблюдение на състезанието. Виждат се и допълнително монтирани бутони за управление на радиото, като колата разполага с втора резервна комуникационна система за връзка с хората от FIA.

Седалките са с шестточкови колани, ролкейджът е олекотен, а останалите системи на борда са идентични с тези на F1 болидите, сред които транспондера, GPS и телеметрията. Колата разполага с две малки камери, едната от които е за живото предаване, а другата работи като огледало за обратно виждане за ко-пилота.

Mercedes-AMG GT Black Series F1 Safety Car е задвижван от 4,0-литров V8 би-турбо двигател, мощен 720 к.с. Технически колата не се различава от серийната версия на модела, като аеродинамичният кит е същият. При уличната версия ускорението от 0-100 км/ч отнема 3,1 секунди, а максималната скорост е 325 км/ч.

Бърз поглед и върху новият F1 медицински автомобил за сезон 2022. Комбито Mercedes-AMG C63 S вече е в историята и на негово място идва Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+. Той в същата червено-черна разцветка като сейфти кара, но тук LED светлините вече са разположени в карбонов корпус върху покрива на четиривратото купе.

Медицинският автомобил е оборудван с всичко необходимо за оказване на първа помощ на пострадал пилот. Това включва дефибрилатор, нож за рязане на колани, дихателен апарат и два пожарогасителя. В колата могат да се возят четирима души, като предните седалки са с шестточкови, а задните с четириточкови колани.

Три таблета и допълнителен екран за електронното огледало за обратно виждане позволяват на медицинския екип да следи състезанието.

Всички пилоти от Формула 1 носят специални ръкавици със сензори на малките си пръсти, които следят техните жизнени показатели. Парамедиците могат в реално време да следят на екраните в колата нивото на кислород в кръвта и честотата на пулса. Това позволява по-добра координация преди пристигане на мястото на инцидента.

Откъм задвижване Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ F1 Medical Car е също с 4,0-литров V8 би-турбо двигател, но мощен 630 к.с. Той предава въртящия момент към двете оси и позволява при серийната версия ускорение от 0-100 км/ч за 3,2 секунди. Скоростната кутия е 9-степенна, а максималната скорост е 315 км/ч.

Сейфти карът ще бъде каран от Бернд Мейландер в компанията на Ричард Даркър. Медицинският автомобил ще бъде в екипаж от трима медици и шофьор, сред които е медицинският координатор на FIA д-р Йън Робъртс. При безопасно протичане на състезанието двете коли ще са в питлейна.

Лукс от Китай!