Бронираха новото поколение Mercedes-Benz S-класа (Видео)

  • Галерия от 11 снимки с Mercedes-Benz S580 4Matic Галерия от 11 снимки с Mercedes-Benz S580 4Matic

09 Mar 2022

На пръв поглед този Mercedes-Benz S580 4Matic изглежда напълно заводски. Ако не броим синьо-червените светлини зад радиаторната решетка единственият начин да познаете, че не всичко е щутгартско, е ако се вгледате дълбоко в затъмнените прозорци, където нетипично дебелата им рамка издава, че колата е бронирана.

Това всъщност е идеята на канадската фирма INKAS, специализирана в бронирането на автомобили. Същата тази компания преди година направи първото бронирано BMW X7 в света. А сега канадците са готови с проект на базата на последното поколение S-класа W223.

Немската лимузина запазва своята дискретност и предлага високо ниво на защита на своите пасажери. По-точно префикса на нивото е BR6, което може да издържи на куршуми от щурмови пушки. Цялото пътническо отделение е подсилено с бронирана обшивка. От INKAS споделят, че бронировката може да издържи и на взривяването едновременно на две гранати DM51 под пода на колата.

Гумите са run-flat, позволяващи при евентуално спукване колата да продължи да се движи няколко километра. Пантите на вратите също са подсилени, готови да издържат на близка експлозия. Стъклата са максимално дебели, като всичко изброено дотук качва немалко допълнителни килограми към и без това нелекото тегло на S580 4Matic.

Заради последното от INKAS сменят цялото окачване и предлагат допълнително оборудване. Опциите включват сигнални светлини, сирена и кислородна система, която позволява на пътниците да оцелеят за кратко при химическа атака.

Екипът на INKAS обаче не си позволява да пипа задвижването, което остава непроменено. Mercedes-Benz S580 4Matic е с познатия 4,0-литров V8 би-турбо двигател, настроен да генерира 503 к.с. и 700 Нм. Предаването на въртящия момент е към четирите колела, минаващо през 9-степенна скоростна кутия. Без бронировка тази версия на S-класа ускорява от 0-100 км/ч за 4,4 секунди и е електронно ограничена до 250 км/ч. След намесата на канадските специалисти ускорението вече е една идея по-бавно.

Първородната Godzilla!