Това е първото в света бронирано BMW X7 M50i

  • Галерия от 10 снимки на BMW X7 M50i Галерия от 10 снимки на BMW X7 M50i

19 Feb 2021

С това черно BMW X7 спокойно може да отидете на разходка по улиците на Афганистан. Чак спокойно не, но поне ще оцелеете в първите няколкостотин метра, когато започнат да стрелят по вас. Зависи и с какво стрелят.

Първото бронирано в света BMW X7 M50i може да издържи на три последователни куршума 7.62 х 51 мм. Бронировката не може да бъде пробита и от едновременна експлозия на две ръчни гранати. В Кабул сигурно ще ви се изсмеят на сигурността, но в Канада, където е направена бронировката, вероятно ще даде глътка спокойствие на собственика на най-мощната версия на X7.

Atelier Inkas е канадска компания за брониране на автомобили. И първата, която бронира X7 M50i. Нивото на бронировка отговаря на европейския стандарт EN 1063 BR6, който както вече споменахме понася изстрели от автомати като АК-47 и ръчни гранати.

Външно бронираният автомобил не издава, че е сериозно модифициран от всички страни. Стъклата са заменени с многослойни бронезащитни. Окачването е подсилено, като са променени и някои „критични точки от каросерията“, като например пантите на вратите. Все пак кой желае да гръмне граната до колата му и бронезащитната му врата да падне на улицата.

Акумулаторът и ECU-то също са защитени, а 21-инчовите гуми са заменени с гуми Run Flat, с подсилени странични стени. Бронираното X7 M50i е оборудвано със система за пожарогасене, аварийно осветление, сирена, димна завеса и други животоспасяващи неща.

След всички бронировки въпросното BMW X7 M50i значително е натежало. Не знаем с колко точно, но надали ускорението от 0-100 км/ч вече е заводските 4,7 секунди. Задвижването не е промено и остава в стоков вариант – 4,4-литров V8 би-турбо с 530 к.с. и 750 Нм максимален въртящ момент. Предаването към двете оси минава през 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Цената на първото бронирано BMW X7 M50i също не е разкрита от Atelier Inkas. Стартовата на стандартен модел в САЩ започва от 99 800 долара. Най-вероятно поне още толкова струва и бронировката.

Лукс от Китай!