Най-дългата кола на света стана още по-дълга (Видео)

  • Галерия от 5 снимки с Галерия от 5 снимки с

11 Mar 2022

Световният рекорд за най-дълга кола се държи от ето това нещо тук, наречено с тривиалното име „Американска мечта“. Автомобилът е създаден през 1986 г. на базата на Cadillac Eldorado (1976) от Джей Орбърг, но последните си годни от своя живот колата е занемарена и изоставена. Видимата от Космоса корозия и счупените прозорци сами говорят за състоянието, до което достига този интересен проект.

През 2019 г. обаче автомобилът е купен от Майкъл Дезър, който решава да го върне към живота. Транспортирането между щатите Ню Йорк и Орландо налага дългият 18,28 метра Cadillac да бъде разделен на две части. Оригинално колата е с 26 колела, задвижвани от два V8 двигателя, разположени отпред и отзад.

Новият собственик започва мащабна реставрация и модификация през 2020 г. Две години по-късно колата е напълно готова и вече е значително по-дълга – 30,5 метра. От Гинес посочват, че това е повече от дължината на 12 броя Smart ForTwo. Задната част освен оригиналния басейн, вече разполага и с хеликоптерна площатка.

„Американската мечта“ може да се движи, но поради екстремната си дължина е твърде дълга да се кара по обществени пътища. Вместо по улиците най-дългата и днес кола в света ще бъде изложена като експонат в автомобилния музей Dezerland Park в покрайнините на Орландо, Флорида.

Първородната Godzilla!