Airbus EcoPulse е хибриден самолет с шест електромотора

  • Галерия с 4 изображения. Галерия с 4 изображения.

14 Mar 2022

Името е Airbus EcoPulse, но в разработката участват също фирмите Daher и Safran, което може би не е толкова важно за вас. По-интересната част е задвижващата система, която е съставена от шест ел. мотора с мощност от по 50 кВт всеки (67 к.с. или общо малко над 400 коня).

Електричеството за тях идва от литиево-йонна батерия с капацитет 350 кВтч, която логично е разположена най-ниската част на фюзелажа. Масата ѝ е 350 кг, като от Аirbus не разпространяват повече подробности, освен размерите на батерията – 75 см на 230 см на 200 см.

Пишат също, че машината е ‘hybrid-propulsion aircraft demonstrator’. Не става особено ясно обаче откъде идва думата хибрид, но вероятно инженерите предвиждат и смесено захранване на електромоторите, батерия плюс някакъв допълнителен генератор.

Първият полет на машината ще бъде извършен към края на годината, тогава ще знаем повече. Ако кликнете на картинките тук горе, ще отскочите до сайта на Airbus, а ако кликнете на тази долу – до нашия материал за друг интересен еко самолет на марката, доста по-голям и задвижван от водород.

Лукс от Китай!