Берлин обмисля най-голямата градска зона без автомобили в света


20 Mar 2022

Гражданската инициатива Volksentscheid Berlin Autofrei предлага обособяването на най-голямата в света градска зона без автомобили в центъра на германската столица. Макар проектът засега да е изцяло гражданска инициатива, то предложението вече е подкрепено с 50 хил. подписа и ще бъде предложено за гласуване в местния парламент.

Идеята е цялата централна част на Берлин, площ с размер 88 кв. км (сравнима с площта на град като Плевен) да бъде затворена за автомобили, а движението да се осъществява пеша, с колела, градски транспорт или споделени услуги.

Инициативата е на три години, като тя предвижда цялата площ в рамките на околовръстния S-Bahn да бъде затворена за автомобили. Изключение ще се прави за спешните служби, градския транспорт, услугите за доставки, комуналните услуги и услугите за споделени автомобили, както и за коли на трудноподвижни хора. Не открихме информация как инициативата гледа на електромобилите, но очакванията са резултатът да е съществено по-чист въздух в центъра на Берлин

Според инициативата за поддържането на подобна система ще са необходими около 5 млн. евро годишно за административни разходи и контрол с камери, като в замяна ще бъдат спестени около 425 млн. евро от вредите, породени от задръствания, вредни емисии и катастрофи.

Със събраните 50 хил. подписа инициативата е внесена в местния парламент на Берлин, като се очаква гласуване в близките дни. Дори и той да отхвърли идеята, тогава организаторите имат намерение да съберат 175 хил. подписа, което според закона дава право за свикване на местен референдум.

 

Първородната Godzilla!