300 км/ч с 20-годишно BMW M5 и как от IT се превръщаш в добър механик. Видео!

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

22 Mar 2022

За всички, който харесват BMW и най-вече колите им от края на 80-те до около 2000-та, значи ще харесате и съдържанието на YouTube канала M539 Restorations. Попаднах на него преди няколко месеца и това ми костваше няколко недоспивания от лягане в 2, но си заслужаваше.

Главният герой се казва Сретен и е родом от Белград, Сърбия, където завършва компютърни науки, след което отива на студентски обмен в Калифорния. Там работи в приказен голф и спа комплекс на брега в Санта Барбара, където си купува и първата кола, BMW 530i E39.

В един момент се наложило смяна на предни амортисьори, за което му взели около 800 долара само за труд. Това го накарало да попрочете малко за поддръжката на тези коли и оттам започва всичко. До този момент Сретен не е знаел дори как се сменя маслото, но бързо влиза в час.

Второто му BMW е 740iL E38, което също „коригира“ сам и продава с малка печалба и за 6 месеца вече е сменил над 30 автомобила. Взема решение да се премести в Берлин, работи отново като IT, но му доскучава, отново сменя града, този път с Франкфурт и си прави въпросния канал. В него Сретен споделя страстта си – ремонтирането, реставрацията на BMW модели от споменатия в началото период.

От февруари 2021 напуска „компютърната“ си работа и се отдава извяло на гаража и канала си. В момента има над 322 хил. абоната и общо над 40 млн. гледания. А това BMW M5 E39 е любимото му, въпреки че много си харесва и E60 M5-ицата с ръчни скорости.

В това видео ще видите как той се грижи за колата си, как я обслужва и прави нещо, което той нарича ‘preventive maintenance’ – сменя неща навреме, преди те да са се счупили. И, когато има смисъл, леко модифицира. В случая монтира главен спирачен цилиндър от Серия 7, като другите подобрения по M5-ицата му са по-мощните спирачки D2, окачването, изпускателната система Supersprint и още някой детайли.

Като премахването на ограничителя на скоростта. В резултат синьото 20-годишно BMW на Сретен успява да поддържа 300 км/ч на немския аутобан без никакви проблеми.

Първородната Godzilla!