AMB 001 е първият мотоциклет на Aston Martin*. С турбо е, 180 коня и струва 108 000 евро...


23 Mar 2022

Да, вече и Aston Martin имат двуколесна машина (с двигател, защото отдавна си имат велосипеди), която обаче не е напълно тяхна. AMB 001 носи крилатата емблема, но е съвместна разработка с Brough Superior, друга легендарна британска марка. Brough Superior произвеждат мотори от 1919 до 1940, като майсторството на изработката им спечелва определението „Rolls-Royce-ът на мотоциклетите“.

Това обаче остава в миналото, докато през 2008 бизнесмен и фен на класическите байкове на име Марк Ъпхам не придобива правата над марката. През 2013 той се среща с дизайнера Тиери Енрие, шеф на студиото Boxer Design и заедно решават да възродят марката. Три месеца по-късно е налице и първият прототип SS100, който показват на изложението EICMA в Милано.

Оттогава насам марката е произвела малко, но доста изпипани машини, а през 2019 обяви партньорство с Aston Martin и разработката на общ проект – Aston Martin Brough, откъдето идва и AMB 001.

Машината изглежда супер изпипана във всяко отношение. Важно уточнение е, че тя е само за пистово каране и няма да може да се регистрира за шосето. Задвижва се от 998-кубиков V2 двигател с 88 градуса ъгъл между цилиндрите, с турбо пълнене и макс. мощност от 180 к.с. В комбинация със 180 кг суха маса, AMB 001 би следвало да е много бърз.

Самата турбина е с променлива геометрия и ниска инерция казват от марката, за да се елиминира т.н. турбо дупка. Има си и междинен охладител за да бъде въздуха свеж.

Задвижващият агрегат обаче е само част от картинката – материалите и изработката са впечатляващи. Капаците на двигателя са фрезовани от плътни късове метал, изпускателната система е направена от сплавта Инконел (използва се често за роторите на турбините), а шасито и всички видими и невидими панели са карбонови.

Супер, харесва ви и искате такъв. Проблемите обаче са два: 1-ят е, че серията е ограничена в едва 100 екземпляра, а вторият е цената от 108 000 евро… Което обаче не пречи почти всички бройки вече да са разпродадени. За утеха може да си купите мотора на Brabus обаче, който е шосеен и реално е префасониран KTM. Кликнете на снимката за неговата история.