VW Group официално подкрепи плановете на Audi и Porsche за F1


08 Apr 2022

Надзорният съвет на VW Group одобри плановете на две от марките от концерна да влязат във Формула 1. Краткото прессъобщение от четвъртък означава, че Audi и Porsche ще участват в F1 от 2026 г., но все още не е ясно по какъв начин.

Audi с McLaren или друг отбор?

Според слуховете от последните месеци желанието на Audi е било да си партнира с McLaren. Първоначално се говореше, че Audi ще купи един от най-успешните отбори във Формула 1, след това се заговори за влизане в управлението, а според последните слухове от Audi са увеличили офертата си от 500 на 650 млн. евро, без да се уточнява за каква част от екипа става въпрос – 100% или някакъв дял. 

Във всеки случай Audi търси начин за сериозно обвързване със спорта, като според някои източници нежеланието на McLaren за продажба на отбора (директно заявено от изпълнителния директор Зак Браун) може да насочи Audi към други тимове – говори се за Williams, Sauber (който в момента е брандиран като Alfa Romeo и има партньорство с Audi от Льо Ман) и Aston Martin.

Red Bull и Porsche?

За разлика от ситуацията с Audi, то тази с Porsche сякаш изглежда по-ясна, макар нищо да не е потвърдено официално. Очаква се Porsche да осигурява задвижващите системи на Red Bull от 2026 г., когато ще влязат новите правила за двигателите във Формула 1. Макар тези слухове да са доста по-убедителни от онези за Audi и McLaren, то в последните дни се появи ново неизвестно в уравнението – германският Auto Motor und Sport твърди, че Honda ще се върне в спорта точно през 2026 г.

Така се оказва, че освен принципното разрешение за влизане във Формула 1, марките от VW Group явно все още нямат нещо конкретно, което да ни съобщят. Продължаваме да следим ситуацията с интерес.

Първородната Godzilla!