Колко голям подемен кран е нужен да извадите V12 от Lamborghini Countach? (Видео)

  • Галерия от 4 снимки с ваденето на двигателя и скоростите от Lamborghini Countach Галерия от 4 снимки с ваденето на двигателя и скоростите от Lamborghini Countach

08 Apr 2022

Притежанието на старо Lamborghini Countach не е лесна работа, когато говорим за поддръжка. Видеото по-долу разкрива накратко историята на Хари Меткалф, притежаващ версията LP5000 QV, чиято скоростна кутия се налага да бъде обслужена.

За целта обаче самата трансмисия трябва да бъде извадена от купето, а това става единствено заедно с двигателя. Което се оказва сложна процедура, изискваща много висок подемен крак.

Подобно на други V12 модели на Lamborghini двигателят е задно средноразположен, като пред него се намира скоростната кутия, a кардановият вал минава през картера и задвижва задните колела. Именно поради тази инженерна концепция двигателят и скоростите трябва да излязат от купето заедно, когато трябва да има по-сериозно сервизиране на някой от компонентите, като например смяна на съединител.

Но тъй като Countach е с тръбно шаси моторът и кутията се изваждат отгоре чрез подемен кран. А те хич не са къси, затова е необходим достатъчно висок подемен кран.

Видеото е заснето в сервиза на Иън Тирел във Великобритания, специализиран в сервизирането на класически автомобили. Там има подходящата техника за обслужване на коли като Countach.

Lamborghini Countach LP5000 Quattrovalvole е с атмосферен 5,2-литров V12 с четири клапана на цилиндър, откъдето идва и името на италиански. Тази версия излиза през 1985 г., като първоначално двигателят е с шест карбуратора, мощност от 455 к.с. и максимален въртящ момент 500 Нм. По-късно Lambo пуска версия със система за впръскване на горивото Bosch K-Jetronic, при която мощността е 420 к.с.

Лукс от Китай!