Renault Clio блъсна Boeing 737 в Испания


14 Apr 2022

Шансът да се ударят Boeing 737 и Renault Clio вероятно съществува единствено в предсказанията на Слава Севрюкова. Но... ето, че стана подобен сблъсък, случил се на петото по големина летище в Испания – това в Аликанте.

Слава Богу инцидентът не успя да се превърне в черна история за нов епизод от документалната поредица на National Geographic „Разследване на самолетни катастрофи“.

Въпросното Renault Clio е служебен автомобил на компанията Groundforce, обслужваща логистиката на летище „Аликанте“. Служителят, който го кара последно, го паркира без да остави колата на скорост, нито да активира ръчната спирачка. В един момент колата започва да се движи сама и се удря в самолет на Ryanair, подготвящ се за полет до Манчестър, Великобритания.

В момента на лекия удар във фюзелажа на борда на Boeing 737 не е имало пътници. Минималните щети са прегледани от специалисти, които докладват, че самолетът е в безопасно състояние да лети. И след час и половина закъснение самолетът излита от Аликанте в посока Англия.

Това е нищо на фона на катастрофа отпреди година в Украйна. Тогава пиян офицер с личния си VW Touran реши да мине през самолетна писта край Киев и блъсна в задната част теглен Миг-29, което причини пожар и съответно унищожаване на реновиран през 2017 г. боен изтребител.

Много практичен и интересен!