Mercedes-Benz CLK GTR навършва 25 години

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

17 Apr 2022

Четвърт век, можете ли да повярвате? Двадесет и пет години от дебюта на една от най-радикалните шосейни коли правени някога. Mercedes-Benz CLK GTR реално е състезателен автомобил пригоден да може да се кара и на пътя, с доста компромиси и тонове характер.

В случай, че не сте запознати, Merc CLK GTR е шосейната версия на състезателната кола за GT1 шампионатите на FIA, по изискването на която е нужно да имаш поне 25 „нормални“ - разбирайте легални за каране по пътя - коли, преди да можеш да пуснеш другите да се състезават.

CLK GTR е разработка на AMG и също немската фирма H.W.A. (хората, които ръководят DTM отбора на Merc-AMG за последния му сезон 2017), като са направени едва 35 екземпляра. Два от тях обаче са прототипи, седем от колите са състезателните, а шосейките са едва 26 – двадесет купета и сааамо шест Roadster.

Двигателят е 6,9-литров V12 с 612 к.с. и 775 Нм, но няколко екземпляра са произведени с версия на 7,3-литровия мотор монтиран в SL 73 AMG (кликнете на колата долу) и Pagani Zonda. И така, тази кола вече е на 25 години…, а този екземпляр долу е от 1998, на под 1500 км и се продаваше за 10 млн. долара.

Първородната Godzilla!