Американци правят батерии от радиоактивни отпадъци от АЕЦ


18 Apr 2022

Радиоактивни отпадъци – никой не обича тази тема, която разглежда един от основните проблеми пред класифицирането на атомната енергия като зелена. Радиоактивните отпадъци са нещо, което никоя страна не иска да съхранява, нито дори да транспортира през територията си. Този тип отпадъци са не само токсични и опасни, но също така удивително бавно разградими. Как ви се струва в такъв случай идеята тези отпадъци да се преработват и превръщат в нещо полезно и зашеметяващо дълготрайно? 

Идеята

Калифорнийската компания NDB твърди, че може да произвежда батерии от ядрени отпадъци. Батерии, които могат да издържат 28 000 години! Под “издържат” имаме предвид самозареждащи се батерии, чиято енергия не свършва за хиляди години. После разправят, че такова нещо като perpetuum mobile не съществува…

Здравина

Батериите на NDB са направени от два типа нано диаманти. Едно от предимствата им е, че те са почти неразрушими, което би било особено полезно в автомобилната индустрия, където страхът от запалването на батериите на електромобил все още се експлоатира масово от враговете на този тип задвижване.

Опасни ли са?

Всъщност компанията твърди, че продуктът им е толкова безопасен, че отделя по-малко радиация от човешкото тяло.

 

Технология

Батериите на NDB се произвеждат от части от реактори, които са станали радиоактивни заради радиоактивните пръти в тях. Те са силно токсични, макар да не са чак толкова токсични, колкото ядреното гориво, например. NDB използва графита от реакторите (един реактор може да съдържа около 2000 тона графит) и го превръща в миниатюрни диаманти, съдържащи въглерод-14, известен още като радиовъглерод – радиоактивен изотоп на въглерода. Тези диаманти разполагат със свой запас от енергия, като едновременно играят ролята на полупроводници и на самоохлаждащи се елементи. За да изолира радиоактивните диаманти, компанията ги обгражда от безопасни диаманти от друг изотоп на въглерода – въглерод-12, който е много по-евтин, защото представлява 99% от общото количество изотопи на въглерода на Земята.

Типове батерии

Идеята на компанията е да използва тази технология за различни типове батерии – от стандартните АА и ААА до батерии, използвани за електромобили, като 18650 и 2170.

Издръжливост?

90 години! Без необходимост от дозареждане! Звучи като научна фантастика, но според NDB батерията с размер и капацитет, достатъчен за задвижване на кола, би издържала 90 години без необходимост от замяна или дори презареждане. В случай че става въпрос за малки устройства, които изискват съвсем малко енергия, то батерията може да издържи хиляди години – например за някой сензор на сателит тя ще бъде в състояние да осигурява енергия 28 хил. години!

Кога?

На теория всичко звучи чудесно, но на практика има доста пречки пред създаването на такива батерии в действителност. NDB очаква да има работещ прототип на малка батерия до няколко години и пълноразмерна батерия с голяма мощност до пет години. Компанията говори за малки и големи размери – както за сателити, така и за локомотиви..

Колко ще струва?

Според NDB батериите с радиоактивни диаманти ще са по-евтини от сравними литиево-йонни батерии, защото атомните електроцентрали биха плащали, за да се освободят от радиоактивния боклук.

 

Първородната Godzilla!