Защо Хамилтън се появи с три часовника, осем пръстена, две гривни и ланец?

  • Пет снимки от пресконференцията Пет снимки от пресконференцията

07 May 2022

7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се появи на петъчната пресконференция на FIA преди състезанието в Маями, окичен с три часовника (всичките, показващи часа в различна часова зона), осем пръстена, две гривни и ланец. Хамилтън е достатъчно ексцентричен, за да обръщаме внимание на подобна постъпка в нормална ситуация, но в случая британецът го направи като форма на протест. 

Причината е, че FIA изиска от отборите да декларират, че техните пилоти няма да носят никакви бижута в кокпита на болидите. Целта е да се осигури безопасност в случай на инцидент, особено такъв, при който може да избухне пожар. Освен за бижутата, FIA има изискване и за бельото на състезателите, което трябва да е огнеупорно, но засега не сме чули някой да протестира срещу това. По въпроса за бижутата обаче Хамилтън се чувства лично засегнат, защото е един от малкото пилоти с толкова много бижута. Състезателят на Mercedes не е единственият, който смята, че новите правила са насочени пряко срещу него. Подобно изказване направи 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел, който е един от състезателите, подкрепили Хамилтън.

Люис дори можеше да бъде изключен от състезанието в Маями, но в крайна сметка, след разговор с представители на медицинската комисия на FIA, е склонил да премахне всички лесни за сваляне бижута от тялото си – като часовници, пръстени, гривни, но ще получи отсрочка от две състезания за по-трудните – като пиърсинга на носа си, например.

Преди този разговор Хамилтън беше готов да отстъпи мястото си за състезанието в Маями на някой от резервните пилоти на Mercedes: Щофел Вандорн или Ник де Врийс.

 

Много практичен и интересен!