Mercedes 300 SLR Uhlenhaut е новата най-скъпа кола в света

  • Галерия с 18 снимки на 300 SLR Uhlenhaut Галерия с 18 снимки на 300 SLR Uhlenhaut

13 May 2022

По непотвърдена официално информация Mercedes-Benz е организирал търг за един от двата Silver Arrow 300 SLR Uhlenhaut Coupe. На наддаването са били поканени само десет души, като неофициално супер рядкото купе е било купено за 142 млн. долара (136 млн. евро)

Ако това е вярно, то цената е близо два пъти по-висока от тази на Ferrari 250 GTO – досегашния рекордьор, продадено на частен аукцион за 70 млн. долара. Информацията за който, между другото, също не е потвърдена. А най-скъпата кола, продадена на обществен търг, също е 250 GTO, но там вече потвърдената цена е по-ниска – 48 млн. долара.

 

Засега Mercedes не потвърждава информацията, но Hagerty, цитиран от Motor1 и Carscoops, твърди, че търгът се е състоял в музея на Mercedes в Щутгарт на 6 май. В конкретния ден музеят е бил затворен за посетители.

Всеки от участващите в търга е изпълнявал предварително зададени от Mercedes критерии, вероятно обвързващи покупката с определени изисквания, за да се гарантира, че колата няма да бъде продадена скоро отново и то на по-висока цена.

Самият Mercedes си заслужава вниманието. Става въпрос за един от едва двата произведени екземпляра във версията купе. Създаден е през 1956 г., след като Mercedes се отказва от състезателната си програма. По същество това е състезателна кола с разрешение за шосейна употреба, като дребната подробност, че във всички тези години двата екземпляра остават собственост и съответно поддържани от Mercedes, допълнително вдига стойността на машините. Прозвището Uhlenhaut идва от тогавашния шеф на изпитателния отдел на Mercedes Рудолф Уленхалт, който използвал едната от двете коли като служебна! Конкретният екземпляр е излизал от музея неведнъж, като дори участва във Фестивала на скоростта в Гудууд, където го карат Джеки Стюърт и Мика Хакинен.

Лукс от Китай!