Next.e.GO е готов с инвестиционното предложение за завода в Ловеч


25 May 2022

Община Ловеч съобщава, че е получила инвестиционно предложение за изграждането на завода на Next.e.GO. Съоръжението ще бъде на площ от 173 хил. кв. м., като от по-рано знаем, че инвестицията е на стойност 140 млн. лв. Заводът ще бъде в “Индустриален парк Балкан”, бившия завод “Балкан”. Само логистичният център към завода, включително паркинг за готовата продукция, за автовози и за посетители, ще заема 17 хил. кв. м.

България ще предостави 34 млн. евро помощ за изграждането на съоръжението, в което се очаква да работят 1000 души. Очаква се церемонията за първата копка на строителството да се състои през юли, а производството на автомобили да започне през втората половина на 2024 г.

Next.e.GO произвежда малки електромобили – Life и представения наскоро e.wave.X. Те са предвидени предимно за градска употреба, при която пробегът на най-скъпите версии достига 200 км, а максималната скорост вероятно ще бъде 80 км/ч. По-достъпните варианти ще имат доста скромен пробег от около 100 км. 

За производството ще се използват компоненти от различни страни, включително от България. Алуминиевата конструкция идва от завода на Etem в София, кабелите – от Yazaki (Ямбол), а развойният център на Bosch (София) ще разработва част от софтуера на колите.

 

Първородната Godzilla!