Какво става със завода на Next.e.Go в Ловеч?


17 Nov 2023

В последните месеци стана ясно, че германският производител на малки електрически коли Next.e.Go има планове за поне три нови завода в Европа, но изглежда нито един от тях няма да бъде в България. По този повод Economic.bg прави ретроспекция на събитията около проекта за производствен комплекс в Ловеч.

Изданието припомня, че за инвестицията бе съобщено през лятото на 2021 г., когато се говореше за високотехнологичен малък завод. Кабинетът подписа меморандум за изграждането му и се ангажира с държавна помощ, когато първите коли започнат да слизат от конвейера. Вместо инвестицията на стойност 140 млн. евро и важните за региона 1000 работни места, днес на площадката на завод “Балкан” няма нищо.

За съжаление министърът на иновациите Милена Стойчева е категорична, че инвестицията на Next.e.Go в Ловеч няма да се състои. “Тази инвестиция няма да се случи, казва тя пред БНТ в началото на ноември. По думите ѝ е имало “значителен интерес“, но „доколкото знаем, просто инвеститорът е избрал за последващите си инвестиции друго място“. Това друго място е Северна Македония. 

Интересното е, че това мнение не се подкрепя от проектобюджета за 2024 г., където инвестицията в Ловеч все още фигурира, съобщава Economic.bg. Бъдещето на завода в Ловеч се подкрепя и от проспекта на Next.e.Go, подаден преди листването на фондовата борса в Ню Йорк през септември – където заводът в Ловеч фигурира с дата на пускане – първата половина на 2025 г.

Economic.bg е потърсило за повече информация арх. Любомир Станиславов, ръководител на проекта за фабриката на Next.e.Go в България, който заявява, че от българска страна всички документи, проекти и планове са готови, но отказва подробности за това на какъв етап е проектът заради публичния статут на компанията и потенциалните рискове от това върху поведението на инвеститорите.

 

 

Лукс от Китай!