Микрометеорит удари телескопа “Джеймс Уеб”


09 Jun 2022

През май телескопът “Джеймс Уеб” е ударен от микрометеорит, съобщава NASA, като уточнява, че въпреки това сложното съоръжение продължава да работи безотказно. Първите цветни изображения с висока резолюция от “Уеб” трябва да са готови по график на 12 юли.

Микрометеоритите са парченца с размер по-малък от този на зрънце пясък. Земята понася милиони удари от такива всеки ден, но тя е защитена от своята атмосфера, докато космическата обсерватория няма такъв предпазен балон. Контактите с микрометеорити не могат да бъдат избегнати, затова още при проектирането си “Джеймс Уеб” е тестван за удари от подобни тела. 

 

Сблъсъкът от 23-25 май обаче е бил по-сериозен от всички тестове, проведени на Земята. Късчето метеорит е ударило златната обшивка на огледалата на телескопа, но не е успяло да нанесе сериозни повреди. Всеки от сегментите на 6,5-метровото огледало се настройва отделно и удареният елемент вече е пренастроен, за да се неутрализира повредата, доколкото е възможно.

С помощта на своите инфрачервени очи “Джеймс Уеб” ще разкрие много неща, които в момента не можем да видим. Очаква се, че обсерваторията ще покаже далечни области на Вселената, за които все още имаме малко информация, ще види раждането на много звезди и галактики, ще ни покажи с много по-фини подробности как се раждат планетите и ще надникне в атмосферите на далечни галактики в търсене на признаци на живот.

 

Първородната Godzilla!